| √2 | √2 | |||
sinα = | ∨ sinα = − | |||
| 2 | 2 |
| π | π | |||
α ∊ { | + 2kπ ; − | + 2kπ} | ||
| 6 | 6 |
| 5 | 7 | |||
więc brakuje | π+2kπ, | π+2kπ | ||
| 6 | 6 |
| π | 3π | |||
x∊{ | +2kπ lub | +2kπ} | ||
| 4 | 4 |
| π | 3π | |||
x∊{− | +2kπ lub − | +2kπ} | ||
| 4 | 4 |
| π | ||
Tu wystarczyło zauważyć, że dwa pierwiastki są położone symetrycznie względem | (na razie | |
| 2 |
| √2 | π | π | π | |||||
sinx= | ⇔ x= | ∨ x= | + | , | ||||
| 2 | 4 | 2 | 4 |
| 3π | ||
a następne dwa pierwiastki − symetrycznie względem | . | |
| 2 |
| π | π | π | π | |||||
x1= | , x2=π− | = | + | , | ||||
| 4 | 4 | 2 | 4 |
| π | π | π | π | π | π | |||||||
x3=π+ | =2. | + | , x4=2π− | =3. | + | , | ||||||
| 4 | 2 | 4 | 4 | 2 | 4 |
| π | π | |||
0. | + | |||
| 2 | 4 |
| π | π | |||
1. | + | |||
| 2 | 4 |
| π | π | |||
2. | + | |||
| 2 | 4 |
| π | π | |||
3. | + | , | ||
| 2 | 4 |
| π | π | |||
co − gdy uwzględniliśmy okresowość − dało się skondensować jako k | + | . | ||
| 2 | 4 |