Obliczanie granic
ja: 1) lim (x→π/2−) sin(x)tgx to nie to samo co lim (x→π/2) (sinx)tgx , prawda? Mógłby ktoś
pomóc w obliczeniu tego pierwszego przykładu?
Rzucicie okiem czy dobrze?
2) lim (x→0+) x* In x = lim In x / (1/x) = (1/x) / (−1/ x2) = lim 1/x * (−x2) = lim (−x) = 0
3) lim (x→0) (tg x − x2) / (x2 − sinx) = lim (x→o) (1/cos2 x − 2x) / (2x − cosx) = 1
4) lim (x→0) (1/arc tg x − 1/x) = lim (x − arc tg x)/ x* arc tg x = lim {1−(1/1+x2) / [arc tg
x + x(1/(1+x2))] }= lim x2/ (x + arc tg x (1+ x2)) = lim 2x/ (1 + 2x arc tg x +1) = lim x/
(1+ x arc tg x) =0
22 sty 17:20
ja: W 1) ta druga granica też miała dążyć do π/2− . Wkradł się mały błąd
22 sty 17:21
ja: ech, i jeszcze jeden błąd

w 1) powinno być odpowiednio sin(x)
tgx i (sinx)
tgx
22 sty 17:36