prosze rozwiazcie w calosci zeby byl wynik zadania bo ja nie wiem jak
anusia111: Krótsz przekątna trapezu prostokątnego ma długość 4 cm i dzieli ten trapez na trójkąt
równoboczny i trójkąt prostokątny. Oblicz pole trapezu?
7 cze 14:31
Basia: Pomagam
7 cze 14:32
Basia:

AC=4
△ABC jest równoboczny ⇒ AB=BC=AC=a=4
CE jest wysokością tego trójkąta
| | a√3 | |
w tr.równobocznym h = |
| |
| | 2 | |
AD = EC = 2
√3
AE =
12AB =
12*4 = 2
CD=AE=2
| | AB+CD | | 4+2 | |
Ptrapezu = |
| *EC = |
| *2√3 = 6√3 |
| | 2 | | 2 | |
7 cze 14:40