ile kosztuje filiżąnka ,a ile talerz ?
BayerU: tata kupił2 fifilażanki i 3 talerzyki. i zaplacil 21 zl. Jego kolega kupił 5 filiżanek i 3
talerzyki. Zapłacił 29 zł.
Ile kosztujue filizanka a ile talerzyk ?
22 sty 16:54
Janek191:
x − cena filiżanki
y − cena talerzyka
Mamy
2 x + 3 y = 21
5 x + 3 y = 29
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmujemy stronami
5x − 2x = 8
3x = 8
x = 8/3 = 2 2/3
==============
2*( 8/3) + 3y = 21
16/3 + 3y = 21
3y = 63/3 − 16/3 = 47/3
y = 47/9 = 5 2/9
==============
Pewnie jest błąd w treści zadania, bo wychodzą takie dziwne wyniki.
22 sty 17:01
krystek:
Zakupy robisz ?
2*xzł+3*y zł=21
5*x zł+3*y zł=29
__________________ o ile były w tej samej cenie.
22 sty 17:01
BayerU: bez ułamków ma byc ?

!
22 sty 17:09