prosze rozwiazcie je w calosci zeby byl wynik zadania
anusia111: Długość boków trójkąta prostopadłego są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego o różnicy 5.
Oblicz pole tego trójkąta i wysokość poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego.
7 cze 14:30
Basia: Pomagam
7 cze 14:44
Basia:
a,b przyprostokątne
c przeciwprostokątna
a,b,c ciąg arytmetyczny r=5
b=a+r
b=a+5
c=a+2r
c=a+10
a2+b2=c2
a2+(a+5)2=(a+10)2
a2 + a2+10a+25=a2+20a+100
2a2+10a+25−a2−20a−100=0
a2−10a−75=0
Δ=(−10)2−4*1*(−75) = 100+300=400
√Δ=20
a1=10−202=−5 odpada bo a jako długość boku nie może być <0
a2 = 10+202=15
a=15
b=a+5=15+5=20
c=a+10=15+10=25
P=a*b2=15*202 = 150
P=12*c*hc
150 = 12*25*hc /*2
300 = 25*hc /:25
hc = 12
7 cze 14:50