znajdź wszystkie pierwiastki wielomianu
SmerfiQ: znajdź wszystkie pierwiastki wielomianu:
f(x)=2x
4−3x
2−20, wiedząc że x1=2 z użyciem funkcji kwadraowej

22 sty 16:15
ICSP: t = x2 , t ≥ 0 i mam :
2t2 − 3t − 20 = 0
oblicz t1 oraz t2. Sprawdź czy pasują do założenia (t ≥ 0)
później wróć do podstawienia i wylicz x
22 sty 16:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
2x4−3x2−20 =0
t = x2 ; t≥0
i masz już wielomian kwadratowy ... rozwiązujesz go
22 sty 16:23
Patronus:
f(x) = 2x3(x−2) + 4x2(x−2) + 5x(x−2) + 10(x−2) = (x−2)(2x3+4x2 + 5x + 10) =
(x−2)[2x2(x+2) + 5(x+2)] = (x−2)(x+2)(2x2 + 5)
x1 = 2
x2 = −2
2x2 + 5 nie ma pierwiastków
22 sty 16:24
Aga1.: x2=t, t≥0
y=2t2−3t−20
y=2t2−8t+5t−20
y=2t(t−4)+5(t−4)
y=(t−4)(2t+5)
y=(x2−4)(2x2+5)
y=(x−2)(x+2)(2x2+5)
x=2 v x=−2.
22 sty 16:25