Pilnie potrzebuję ;)
Paulina: Oblicz całki funkcji wymiernych:
a) ∫8x2/ x2−1 dx
b) ∫2/x2+6x+18 dx
22 sty 16:08
Aga1.: a)
| 8 | | A | | B | |
| = |
| + |
| /*(x−1)(x+1) |
| (x−1)(x+1) | | (x−1 | | x+1 | |
8=A(x+1)+B(x−1)
Gdy x=1 to 2A=8⇒A=4
Gdy x=−1 to −2B=8⇒B=−4
22 sty 16:42
AS:
Nieprawda , w a) 7*x + C
22 sty 17:13
AS: oczywiście,przy zał. że x ≠ 0
22 sty 17:14
Aga1.: AS, a co jest źle, nie rozkładałeś na ułamki proste?
x≠0, a x=1 może być, a x=−1 też może być?
22 sty 17:39
AS: 8*x2/x2 = 8 przy zał.,że x ≠ 0
22 sty 17:43
AS: Dopisek
Prawidłowy zapis
8x2/(x2 − 1) − nie wprowadzajcie swojej błędnej notacji,
oblejecie każdy egzamin z takim zapisem.
Język matematyczny jest jednoznaczny.
Pytanie − ile to jest 20/5 − 1?
5 czy 3
22 sty 17:48
Aga1.: A już wiem.
Ciekawa jestem, czy nie miało być
Gdyby miało być, tak jak piszesz to powinien być nawias
22 sty 18:00