matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
?
mam pytanko:
Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywą y = x
2
−x−2 oraz prostą y=−x+3
22 sty 16:00
Mila:
y = x
2
−x−2 oraz prostą y=−x+3 punkty przecięcia x
2
−x−2=−x+3 x
2
=5 x=
√
5
;x=−
√
5
granice całkowania x=−
√
5
do x=
√
5
−1
F(x)=∫(−x+3−(x
2
−x−2))dx=∫(−x
2
+5)dx=
x
3
+5x
3
P=F(
√
5
)−F(−
√
5
)= oblicz
20
√
5
wynik:
3
22 sty 16:19