matematykaszkolna.pl
POmocy Merus : dane są zbiory A=(1,2....10; i B=(11, 12 .... 20emotka z obu zbiorów wybieramy po jednej liczbie. Na ile sposobów możemy wybrać taką parę których iloczyn jest nieparzysty?
22 sty 15:19
T: ... nieparzysty iloczyn da nieparzysta z nieparzystą Ze zbioru A nieparzystą możemy wybrać na 5 sposobów Ze zbioru B nieparzystą możemy wybrać ma 5 sposobów 1/2*1/2
22 sty 15:25
PW: Wynik mnożenia dwóch liczb naturalnych jest parzysty, jeśli choć jeden z czynników jest parzysty. Na interesują w takim razie pary, w których obie liczby są nieparzyste. Nie jest ich dużo, można wyniki losowania wypisać "metodą babci pod piecem": (1,11), (1,13), (1,15), (1,17), (1,19) (3,11), (3,13), (3,15), (3,17), (3,19) ................................................... (9,11), (9,13), (9,19) Parę razy w życiu trzeba tak "ręcznie" wypisać wszystkie możliwości, żeby się przekonać że: 1. nie jest to wcale trudne 2. po zrozumieniu − policzenie wszystkich możliwości to zwykłe rachunki. Zadanie nie jest do końca jednoznaczne. Nie powiedzieli, że zawsze najpierw losujemy ze zbioru A, potem ze zbioru B i ustawiamy wynik w parę (a,b), a∊A i b∊B. Ja rozwiązałem taką wersję. Jeżeli treść zadania rozumieć tak, że po jednej liczbie wybieramy z A i B, a potem je dowolnie ustawiamy, to możliwości będzie oczywiście dwa razy więcej, bo np. możliwa będzie para (3,19) i (19,3).
22 sty 15:36
Merus : Dziękuje teraz już to bardziej skumałem
22 sty 15:46
T: ... i Twierdzenie Pitagorasa nie dla wszystkich jest jednoznaczne ... dyskutować zatem nie będę −emotka
22 sty 15:46