wysokosc
kinia: Drabinę o długości 12 m oparto o ścianę budynku tak że tworzy ona z podłożem kont 60 stopni. na
jakiej wysokości od podłoża umocowana jest lina
22 sty 15:13
Sheppard:

nie wiem o jaka line chodzi ale wydaje mi sie ze chodzilo o obliczenie wysokosci do ktorej
siega drabina

trzeba skorzystac z funkcji trygonometrycznych
sin60=h/12 h−wysokosc do jakiej siega ta drabina
1/2=h/12
2h=12
h=6
przepraszam za ten zalosny rysunek ale wogole nie ogarniam rysowania tutaj xD
22 sty 16:38
Ewel: Sheppard dzięki ci wielkie !
22 sty 17:41