wielomiany
anita: jak to rozbić (2x4−8) ?
22 sty 14:47
ICSP: ale co zrobić ?
22 sty 14:48
anita: mam takie polecenia znajdź wszystkie wymierne pierwiastki 2x5+2x4−8x−8
2x4(x+1)−8(x+1)
(x+1)(2x4−8)
22 sty 14:52
ICSP: dwa przed nawias. później skorzystaj ze wzoru a2 − b2 = (a−b)(a+b)
22 sty 14:52
anita: 2(x4−8)=2(x2−√8)(x2+√8)
22 sty 14:54
anita: ale jak potem to (x
2−
√8)
22 sty 14:54
ICSP: 2(x
4 − 8) = 2x
4 − 16
coś tu jest nie tak
22 sty 14:55
anita: 2(x4−4)=2(x2−2)(x2+2) = 2(x−√2)(x+√2)(x2+2)
22 sty 14:56
ICSP: teraz dobrze
22 sty 14:57
anita: ok to już wiem czyli tylko x=−1 tak ?
22 sty 14:58
ICSP: tak
22 sty 14:58
anita: (x+1)3+2√2 rozłóż na czynniki co najwyżej stopnie drugiego i podaj pierwiastki
czyli to mam w nawiasie mam zrobić (a+b)3 ?
22 sty 15:23
anita: x3+3x2+3x+1+2√2 ale co dalej ?
22 sty 15:27
ICSP: 2√2 = (√2)3
i masz wzór a3 + b3
22 sty 15:34
anita: (x+1+
√2)[(x+1)
2−(x−1)*
√2+2)
22 sty 15:40
ICSP:
22 sty 15:48
anita: czyli (x+1+
√2)(x
2+x+1−
√2x+
√2+2) tak powinno być ostatecznie
22 sty 15:50
ICSP: nie . Jest jeden błąd
22 sty 15:54
anita: to mógłbyś zapisać ostateczną postać
22 sty 15:55
ICSP: jak ją zapiszę to od razu zobaczysz swój błąd. Postaraj się sama go znaleźć a w ostateczności
pomogę.
22 sty 15:56
anita: ok czyli pierwszy nawias (x+1+
√2)(x
2−1−
√2x+3p+{2})
22 sty 16:00
ICSP: pierwszy nawias masz w porządku. Zajmij się poprawnym zrobieniem drugiego
22 sty 16:03
anita: drugi nawias to jest a2−ab+b2
a=(x+1)
b=√2
[(x+1)2−(x+1)*√2+2]=x2+x+1−(√2x+√2)+2]=x2+x+1−√2x−√2+2) nic innego nie wymyśle
22 sty 16:12
ICSP: powtórz wzór na (a+b)2
22 sty 16:16
anita: a2+2ab+b2
22 sty 16:19
anita: x
2+2x+1−
√2x−
√2+2 teraz
22 sty 16:20
ICSP: teraz dobrze
22 sty 16:21
anita: czyli teraz redukcja wyrazów podobnych ?
22 sty 16:23
ICSP: raczej tak

przedstaw to w postaci :
ax
2 + bx + c i później pokaż że ten trójmian nie ma pierwiastków
22 sty 16:26
anita: x2+1−√2x+3−√2
22 sty 16:27
ICSP: nie
22 sty 16:28
anita: to jak ?
22 sty 16:29
anita: x2−√2x+4−√2 ?
22 sty 16:29
ICSP: x2 + 2x + 1 − √2x −√2 + 2 = x2 + (2 − √2)x + 3 − √2
22 sty 16:31
anita: ok dziękuje
22 sty 16:32