oblicz x
Ewelina: Oblicz x z równania bx−abx=ba2 −ab i przedstaw wynik w najprostszej postaci..
zrobiłam coś takiego i co dalej? czy to w ogóle dobra droga?
x(b−ab)= a(b−ab)
22 sty 14:45
ICSP: i teraz zakładamy że b−ab≠0 ⇒ b ≠ 0 ∧ a≠1 i możesz podzielić obie strony równania przez (b −
ab)
22 sty 14:46
ICSP: oczywiście nie sprawdziłem tego co napisałaś.
x(b−ab) = −a(b − ab)
teraz jest dobrze
22 sty 14:54
Ewelina: x=a
22 sty 14:55
Ewelina: faktycznie tam ma być −
22 sty 14:56
ICSP: x = −a gdy a≠ −1 ∧ b ≠ 0
22 sty 14:57
Ewelina: ICSP
22 sty 14:58