pochodna, ekstremum
kineza: 1. W którym z następujących punktów −2 lub 1 funkcja f(x) = (x + 2)2(x −1)3 ma ekstremum ?
22 sty 14:29
ICSP: stawiam że ma ekstremum w −2 xD
22 sty 14:34
T:
... jeśli ma ...to krotność pierwiastków się kłania −
22 sty 14:36
kineza: jak to obliczyć?
22 sty 14:37
kineza: podobno da się z pochodnych
22 sty 14:37
T:
... da się badając przebieg zmienności funkcji ...
Ale jeśli w którymś z tych punktów ma ... to na pewno nie w x=1
22 sty 14:39
kineza: ale to długo trwa, myślalam o tym, by obliczyc pochodna (dziwny jest ten przykład) i podstawić,
moge prosic o wyliczenie pochodnej z tego przykładu? dalej sobie poradze
22 sty 14:47
T:
... tylko po co Ci ta pochodna?
22 sty 14:48
T:
przecież i bez niej możesz naszkicować ...
22 sty 14:49
kineza: bo nam facet z maty kazał liczyć to tak, że pochodna i tylko mi zalezy na tej pochodnej, jesli
mozna, bardzo prosze
22 sty 14:50
T:
y'=2(x+2)(x−1)3+3(x−1)2(x+2)2=(x−1)2(x+2)[2(x−1)+3(x+2)]=(x−1)2(x+2)(5x+4)
22 sty 14:59
Artur z miasta Neptuna:
Strasznie dlugo trwa loczenie pochodnej z wielomianu ... normalnie wieki.
Trzy linijki wyliczen i masz wynik.
T.. Racja −−− nie trzeba pochodnych jezeli potrafi sie uzasadnic swoja odpowiedz, a watpie by
autorka byla w stanie to uczynic.
Watpie tez by ot tak soboe narysowala wykres tej funkcji wielomianowej (nie mowie o szkicu)
22 sty 15:04
T:
.. jak sprawdzisz warunki ... to stwierdzisz, że
−ekstremum dla x=−2(max) i dla x=−4/5(min)
−punkt przegięcia dla x=1
22 sty 15:10
22 sty 15:11
22 sty 15:37
kineza: akurat zadanie dostałam w takiej formie od samego faceta, wiec je skopiowałam, a nie
przepisywalam.. ale dziekuje za pomoc
22 sty 18:03
Aga1.:
22 sty 18:09