kombinatorryka
macio: Dwaj gracze rzucają kostkami (każda kostka ma liczbę oczek od 1 do 6). Gracz A ma jedną kostkę
, Gracz B ma dwie kostki. Oblicz prawdopodobieństwo sytuacji ,w której:
suma oczek na dwóch kostkach gracza B mniejsza od liczby oczek na kostce gracza A.
22 sty 13:51
Janek191:
I Ω I = 63 = 216
A = { ( 3,1,1), ( 4,1,1),(4,1,2),(4,2,1) ,(
5,1,1),(5,1,2),(5,1,3),(5,2,1),(5,3,1),(5,2,2),(6,1,1),
( 6,1,2),(6,2,1),(6,1,3),(6,3,1),(6,2,2),(6,1,4),(6,4,1),(6,2,3),(6,3,2) }
I A I = 20
zatem P( A ) = 20/216 = 5/54
=========================
Pierwsza liczba z trzech , to wynik rzutu gracza A , natomiast liczby druga i trzecia , to
wyniki rzutów na kostkach gracza B.
22 sty 15:07