Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie |x+3|= U{ m }{ m - 4 } Ma
Wojtek: | | m | |
Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie |x+3|= |
| Ma dwa pierwiastki |
| | m − 4 | |
róznych znaków.
22 sty 13:41
krystek: sporządx wykres u=Ix+3I i g(m)=m(m−4) i zobacz
22 sty 13:43
Wojtek: dzięki wielkie za chęci, ale jakbyś mógł jeszcze troszke sie udzielić
22 sty 13:54
Wojtek: a np. jak sobie założyłem, że |x+3|=a −−−− ma 2 pierwiastki : x=a−3 i x=−a−3 gdy a>0
Czy to jest dobrze?
22 sty 13:58
krystek: | | m | |
tak , ale jeszcze przy zał |
| ≥0 poniewaz wartośc bezwzględna nie może być ujemna |
| | m−4 | |
22 sty 14:05
Wojtek: ja za a podstwaiłem ten ułamek i założyłem, że a>0

Dzięki Wielkie za pomoc
22 sty 14:11