Mam pytanie, mógłby mi ktoś powiedzieć, skąd wzięło się pewna rzecz w tym zadaniu?
Ciągi B1 = ((1,1,2),(0,1,3),(1,−1,1)) oraz B2 = ((2,0,1),(1,−2,4),(1,−5,0) są bazami w
przestrzeni wektorowej ℛ3.
Przypuśćmy, że wektor h ma w bazie B1 ciąg współrzędnych (2,0,1). Znajdźmy ciąg współrzędnych
wektora h w bazie B2.
Rozwiązanie:
h=(2,2,4)+(1,−1,1)=(3,1,5) −> Tego momentu nie rozumiem, skąd się wziął wektor (2,2,4)?
α(2,0,1)+β(1,−2,4)+γ(1,−5,0) =(3,1,5)
| 49 | ||
α= | ||
| 37 |
| 34 | ||
β= | ||
| 37 |
| −21 | ||
γ= | ||
| 37 |