oblicz granice
Kikiriki : Oblicz granicę :
lim=(x−√x2+4 )
x−>∞
Wtedy wychodzi mi"
[∞−∞] nieoznaczony czyli reguła l'hospitala
I nie umiem obliczyć pochodnej
22 sty 13:29
camus: Reguła l'Hospitala nie działa dla ∞−∞. Pomnóż licznik i mianownik przez x+√x2+4
22 sty 13:40
Janek191:
Stosujemy wzór : a − b = ( a2 − b2) / (a + b)
więc
x2 − (x2 + 4) − 4
x − √x2 + 4 = −−−−−−−−−− = −−−−−−−−−
x + √x2 + 4 x + √x2 + 4
zatem
lim [ x − √x2 + 4 = 0
x → ∞
22 sty 15:49
Janek191:
Coś mi Internet fiksuje !
22 sty 15:50