Nie ogarniam
Kamil1010: Zadanie z geometrii 10
I. Dla jakich wartości parametru a okręgi o równaniach (x+a)2+(y+a)2=4 i (x−5)2+(y+3)2=9 są
styczne zewnętrznie?
II. Dla jakich wartości parametru a okręgi o równaniach (x+6)2+(y+a)2=16 i (x+7)2+(y+2)2=9 są
styczne wewnętrznie?
22 sty 13:23
+-: Zacznij od 2 narysuj w układzie współrzędnych drugi okrąg następnie narysuj prostą x=−6 na tej
prostej znajduje się środek pierwszego okęgu z parametrem a i popatrz gdzie będzie środek tego
aby spełnic warunki zadania i zastanów się jak to obliczyć. W zadaniu 1. jest błąd gdyż środek
okręgu z parametrem musi leżeć na kręgu o środku w (5,−3) i promieniu równy sumie promieni
podanych okręgów jednak na tym okręgu nie ma punktu o równych parametrach x,y a więc (a,a))
22 sty 15:42