równanie trygonometryczne
jaryn93: Rozwiąż równanie:
| | π | | π | | 1 | |
sin(x+ |
| )sin(x− |
| )=− |
| w przedziale <0,2π> |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
Próbowałem to rozwiązać, ale nic mi nie wyszło
22 sty 12:53
camus: Podpowiedź:
| | cos(a−b)−cos(a+b) | |
sina * sinb = |
| |
| | 2 | |
22 sty 12:58
jaryn93: Tego wzoru nie ma w tablicach... Można to zrobić za pomocą wzorów z tablic, albo jakoś
wyprowadzić ten wzór?
22 sty 13:00
pigor: ... np. tak : z tablicowego wzoru na sinα*sinβ= ...
... ⇔ 12 (cos23π − cos2x)= −12 ⇔ cos23π − cos2x= −1 ⇔
⇔ −12 − cos2x= −1 ⇔ cos2x= 12 i x∊<0,2π}> i narysuj sobie
22 sty 13:22
pigor: w dobrych tablicach jest na pewno (np. tablice Cewe − niebieskie)
22 sty 13:26
camus: Po pierwsze cos2x=12=cos π3
stąd 2x=π3 //i to bez tablic
Po drugie, tego wzoru pigorze, wg. jaryna, nie ma w tablicach, więc trzeba znaleść inną metodę.
Pozostaję jeszcze wzór na sinus sumy kątów, ale to by była męczarnia.
22 sty 13:30
jaryn93: Chodziło mi o te maturalne... No nic wykuję ten wzór na pamięć
22 sty 13:33
jaryn93: | | π | | 11π | |
odpowiedź to x= |
| v x= |
| tak? |
| | 6 | | 12 | |
22 sty 13:45
jaryn93: właśnie próbowałem wzorem na sumę kątów, ale chyba coś pomieszałem bo stanąłem na sin2x=2...
22 sty 13:46
camus: Brawo. Zapomniałem, że cos 53 π = 0.
22 sty 13:49
jaryn93: Mam drugie zadanie.. jak mogę naszkicować wykres funkcji f(x)=|log2|x||?
22 sty 13:51
jaryn93: Nie wiem za bardzo co zrobić z tą wartością bezwzględną z "x"
22 sty 13:52
camus: 1)Narysuj log2 x
2)Odbij to co po prawej stronie na lewą − dostaniesz log2 |x|
3)Odbij to co poniżej osi X, nad oś X − dostaniesz |log2 |x||
22 sty 13:54
krystek: odbijasz sym względem osi OY prawą częśc wykresyu (dla x≥0)
22 sty 13:54
jaryn93: odbijam prawą część na lewą? a nie odwrotnie?
22 sty 14:00
jaryn93:

wyszło mi coś takiego, mniej więcej bo ciężko się tu rysuje

dobrze?
22 sty 14:10
jaryn93: | | 5π | |
W równaniu trygonometrycznym coś wyszło źle. Powinny wyjść dodatkowo 2 rozwiązania, |
| |
| | 6 | |
| | 7π | |
oraz |
| . Wytłumaczy ktoś dlaczego? |
| | 6 | |
22 sty 16:47