Geometria analityczna
Kamil1010: Zadanie
1) Dany jest trójkąt ABC. Bok AB tego trójkąta zawiera się w prostej x−y=2, bok BC− w prostej
y+2x=1 a bok AC w prostej y−3x−6=0. Oblicz wysokość tego trójkąta poprowadzoną z wierzchołka
A.
2)Dany jest trójkąt ABC. Bok AB tego trójkąta zawiera się w prostej x−y+2=0, bok BC− w prostej
y+2x=5 a bok AC w prostej x+2y+2=0. Oblicz wysokość tego trójkąta poprowadzoną z wierzchołka
A.
22 sty 12:40
krystek: Wysokość z wierzchołka A jest odległością tego punktu p. A od prostejBC
22 sty 12:43
camus: 1)Wierzchołek A to punkt przecięcia prostej AB i AC, potem już tylko odległość BC od A
2)jw.
22 sty 12:45
Kamil1010: dzięki już kumam
22 sty 13:09