Geometria analityczna
Kamil101: Zadanie XI
Dane są punkty A(0,a) i B (2a,0), gdzie a ≠0. Uzasadnij że, zbiór punktów płaszczyzny, których
odległość od punktu A jest 2 razy mniejsza od odległości od punktu B, jest okręgiem o środku w
punkcie S(−⅔a, −4/3a) i promieniu r=2√5/3a.
22 sty 12:30
Aga1.: niech P(x,y)
2IAPI=IBPI/Obie strony równania są nieujemne, więc można obustronnie podnieść do kwadratu.
4IAPI
2=IBPI
2
4(x
2+(y−a)
2)=(x−2a)
2+y
2
4x
2+4y
2−8ay+4a
2=x
2−4ax+4a
2+y
2
3x
2+3y
2+4ax−8ay=0//:3
jest to równanie okręgu o środku S(a,b)
| | 8 | | 4 | |
b= |
| a:2= |
| a ( wyszło mi inaczej, beż minusa) |
| | 3 | | 3 | |
c=0
i promieniu
| | 4 | | 16 | | 2√5 | |
r=√a2+b2−c=√ |
| a2+ |
| a2= |
| a |
| | 9 | | 9 | | 3 | |
22 sty 13:06