interpolacja wielomianowa
misia: METODA LANGRANGE'A= interpolacja wielomianowa
przyklad:
W(−3)=29, W(0)=1, W(1)=−1, W(3)=25
| | (x−x1)(x−x2)(x−x3) | |
Lo= |
| |
| | (x0−x1)(x0−x2)(x0−x3) | |
| | (x−x0)(x−x2)(x−x3) | |
L1= |
| |
| | (x1−x0)(x1−x2)(x1−x3) | |
i tak samo liczylam (tym samym schematem tylko podstawialam kolejno x
2 i potem x
3) L
2 i L
3
wyszlo:
cos jest nie tak... bo gdy licze W(x) wychodzi mi inny wynik niz w ksiazce.
W(x)=f
0* L
o + f
1* L
1+ f
2 * L
2 + f
3 * L
3
co jest nie tak ? dalby rade ktos policzyc, wykryc blad, poprawic moj tok myslenia?
22 sty 11:43
misia: hop
22 sty 12:04
misia: czy to jest zrobione poprawnie? poniewaz mysle,ze tak.. teraz pojawia sie pytanie, jak obliczyc
nwielomian spelniajacy podane warunki najnizszego stopnia?
22 sty 12:23
misia: POMOCY
22 sty 12:43
misia:
22 sty 12:53
misia:
22 sty 13:55
misia: prosze o pomoc jesli ktos potrafii i wie o co chodzi
22 sty 14:36
MQ: Najpierw napisz, co przyjęłaś za x0, x1, itd
oraz y0, y1, itd
22 sty 16:03
MQ: L0 i L1 są dobrze policzone
Reszty nie sprawdzałem, bo widać, że metodę rozumiesz
22 sty 16:37
misia: dziekuje bardzo

chociaz wiem,ze metoda jest okej.. cos dziwne te wyniki w tej ksiazce...
22 sty 18:05