Proszę o szybką pomoc! To pilne!
Natalia:
ZESTAW VI
1.Rozwiąż nierówność ( x2 + 4)( x – 3) <0
2.Naszkicuj wykres funkcji y = x2 + 4x – 5
3.Wyznacz współrzędne środka S i długość promienia r okręgu danego równaniem x2 + y2 – 2x –
6y + 9 = 0
ZESTAW VII
1.Rozwiąż równanie x3 + x2 − 2x = 0
2.Przedstaw funkcję y = 2x2 − 8x + 7 w postaci kanonicznej.
ZESTAW VIII
1. Rozwiąż nierówność x2 − 2x − 15 ≤ 0.
2. Wykonaj działania (−4x5 + 6x4 − 2x3 − x + 1) − (4x3 + 6x − 9) * (x2 + 2) =
ZESTAW IX
1. Rozwiąż równanie x2 + 3x − 18 = 0
2. Oblicz pierwiastki wielomianu W(x) = 2x5 − 8x3
ZESTAW X
1.Rozłóż wielomian na czynniki wyłączając wspólny czynnik poza nawias W(x) = x3 + 3x2 − 4x −
12
2. Rozłóż nierówność −2x2 − 4x + 6 ≤ 0
3 Daną funkcję y = x2 + 4x + 4 przedstaw w postaci iloczynowej ( o ie istnieje).
22 sty 10:41
Artur z miasta Neptuna:
Pilne ... Kazdy daje tu 'pilne' zadania ... Nic z tego nie jestes w stanie rozwoazac? nic a
nic?
22 sty 10:50
Natalia: Mam do zrobienia 36 zestawów na jutro więc nie jestem w stanie tego wszystkiego zrobić
22 sty 11:03
Natalia: kto pomoże?
22 sty 11:38
T:
... to są banalne zadania.
Cóż Ci to da, że ktoś je porozwiązuje?
22 sty 11:40
kartofelek: Jak się nauczysz zrobić te kilka zestawów, to resztę zrobisz w trzy sekundy. Wszystkie opierają
się na tym samym.
22 sty 11:43
Janek191:
z.1
( x2 + 4)*( x − 3) < 0 ⇔ x − 3 < 0 ⇔ x < 3,
bo x2 + 4 > 0 − zawsze
z.2
y = x2 + 4 x − 5
p = − 4/2 = − 2
q = (−2)2 + 4*(−2) − 5 = 4 − 8 − 5 = − 9
więc
W = ( − 2; − 9)
Rysujemy wykres funkcji y = x2 "zaczepiony " w wierzchołku W.
22 sty 12:40
Janek191:
z.3
x2 + y2 − 2x − 6y + 9 = 0
( x − 1)2 − 1 + ( y − 3)2 − 9 + 9 = 0
( x − 1)2 + ( y − 3)2 = 1
więc
S = ( 1; 3) oraz r = 1
====================
22 sty 12:45
Janek191:
Z VII
z.1
x3 + x2 −2 x = 0
x*( x2 + x − 2) = 0
x = 0 ⋁ x2 + x − 2 = 0
x = 0 ⋁ ( x − 1)*(x + 2) = 0
x = 0 ∨ x − 1 = 0 ∨ x + 2 = 0
Odp. x = 0 ∨ x = 1 ∨ x = − 2
============================
z.2
y =2 x2 − 8 x + 7
a = 2 , b = − 8, c = 7
p = − b/(2a) = 8/4 = 2
q = 2*22 − 8*2 + 7 = 2*4 − 16 + 7 = − 1
więc
Odp. y = 2*( x − 2)2 − 1
=========================
Korzystamy z wzoru : y = a*(x − p)2 + q
22 sty 12:51