Zbadaj przebieg zmiennosc funkcji
Lukasz423: Zbadaj przebieg zmiennosc nastepujacej funkcji f(x)= x3 +22x
Bardzo prosze o pomoc.
22 sty 10:37
camus: Proszę bardzo. Najpierw napisz mi dziedzinę i sprawdź, czy w funkcja jest ciągła.
22 sty 10:41
Lukasz423: Ok df=(+∞, 0) u (0, −∞) a nie wiem jak sprawdzic zmiennosc funkcji.
22 sty 10:46
camus: Przebieg zmienności funkcji to po prosty sprawdzenie jej róznych własności. Teraz policz
granice na końcach przedziałów jej określoności.
22 sty 10:47
camus: Przy okazji dziedzine zapisałeś odwrotnie, tj. (−∞,0)∪(0,∞) lub po prostu ℛ\{0}
22 sty 10:50
Lukasz423: Lim = x3x+2x i te dwa ulamki przez 2xx ok na razie?
22 sty 10:56
camus: | | x3+2 | | x3 | | x2 | |
Zauważ, że |
| = |
| +U{2}[2x} = |
| + 2{x}. |
| | 2x | | 2x | | 2 | |
Teraz po prostu policz mi granicę w −
∞, +
∞ i w 0−lewo i prawostonną
22 sty 10:59
22 sty 10:59
22 sty 11:00
Lukasz423: Faktycznie.
Tylko jak chce policzyc te dwie pierwsze to musze dwa razy zapisac to samo tylko lim bedzie raz
dazyc do +∞ a raz do −∞ a jakas wskazowka co do zerowych?
22 sty 11:05
Lukasz423: W granicach zbyt dobry nie jestem ale to widac raczej
22 sty 11:08
camus: | | x2 | | 1 | |
w |
| możemy spokojnie 0 podstawić, a |
| − najbardziej typowy przykład funkcji |
| | 2 | | x | |
homograficznej. Możesz sobie z boku narysować ją i zobaczyć dokąd idą wartości funkcji po
lewej stronie od 0 i po prawej stronie.
22 sty 11:11
Lukasz423: No to hiperbole beda chyba
22 sty 11:17
camus: Brawo. Czekam na wnioski.
22 sty 11:17
Lukasz423: Po lewej wartosci do −∞ a po prawej do +∞
22 sty 11:21
camus: Zatem, podaj mi te granice
lim f(x) dla x→+∞
lim f(x) dla x→−∞
lim f(x) dla x→0+
lim f(x) dla x→0−
22 sty 11:23
Lukasz423: 1. +∞
2. −∞
3. + ∞
4. − ∞
22 sty 11:28
camus: | | x2 | | 1 | | (−∞)2 | | 1 | | ∞2 | | 1 | |
lim f(x) dla x→−∞ = lim |
| + |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | 2 | | x | | 2 | | ∞ | | 2 | | ∞ | |
∞+0=
∞ //trochę abstrakcyjnie zapisałem, ale mam nadzieję, że teraz wiesz o co mi chodzi
22 sty 11:32
camus: Jeszcze tylko miesjca zerowe mi podaj f(x)(skorzystaj z wejściowej posacji funkcji) i asypmtoty
(zauważ, że pionową już masz, tj. x=0). Sprawdź po prostu, czy istnieję asymptoa skośna.
22 sty 11:33
Lukasz423: Ja rozumiem ze z trgo rownania w wyjdzie mi ∞2∞ co i tak doprowadzi do ∞. A wszedzie mam
znaki +
22 sty 11:38
Lukasz423: Wyszlo mi ze nie istnieje
22 sty 11:39
camus: | | ∞2 | |
Z którego równania i w którym momencie otrzymasz |
| ? |
| | ∞ | |
22 sty 11:41
Lukasz423: Pozioma to 2 chyba
22 sty 11:43
Lukasz423: Z tego co napisales o 11:32
22 sty 11:44
camus: | | f(x) | |
Co do asymptoty: nie zgaduj tylko policz a=lim |
| dla x→∞ i podobnie dla x→−∞ |
| | x | |
//pamietaj, że jeżeli któraś z tych granic nie istnieje, to wykres nie ma asymptoty ukośnej ni
poziomej.
| | 1 | |
Co do mojego równania. |
| =0 − abstrakcyjnie, ale zawsze. Więc zostaję sama ∞2. Nie wiem |
| | ∞ | |
skąd ci sie wziął ten ułamek.
22 sty 11:49