prawdopodobieństwo
Żelipapą:
Mam problem z zadaniem z prawdopodobieństwa.
Niech X, Y będą niezależnymi zmiennymi losowymi, takimi, że:
| | 1 | | 3 | | 1 | | 2 | |
P(X=2)= |
| , P(X=5)= |
| , P(Y=1)= |
| , P(Y=4)= |
| |
| | 4 | | 4 | | 3 | | 3 | |
Wyznaczyć rozkład zmiennej losowej Z, jeśli:
a) Z = min(X,Y)
b) Z = max(X,Y)
c) Z = X + Y
Mógłby ktoś wytłumaczyć podpunkt a)? Wtedy z resztą chyba powinienem sobie poradzić.
22 sty 10:30
b.: 1. jakie wartości może przyjmować min(X,Y)?
X jest równe 2 albo 5, a Y 1 albo 4, więc minimum X i Y może byc równe 1, 2 albo 4
2. obliczamy p−stwa poszczególnych zdarzeń, np.
P( min(X,Y)=2) = P( X=2 oraz Y=4) = P(X=2)P(Y=4) = ...
(na końcu wykorzystaliśmy niezależność)
itd.
22 sty 11:14
Żelipapą: dzięki

zrobiłem
22 sty 12:26