camus: D=R //zauważ, że e
0 = 1, więc 0 nam nie szkodzi, dlategoż znajduję się w dziedzinie
Brak punktów, w których funkcja nie jest określona, stąd nie mamy asymptot pionowych.
| | f(x) | |
Co do asypmtot ukośnych, zbadajmy lim |
| gdy x→∞ |
| | x | |
| | | | 1 | | 1 | |
lim |
| = |
| − |
| = 0 //podobny wynik będzie dla x→−∞ |
| | x | | xex | | x | |
Jeżeli istaniałaby asymptota ukośna, to jej współczynnik kierunkowy wynosiłby a=0
Zbadajmy lim f(x)−a, dla x→
∞
| | 1 | |
lim |
| −1−0=−1 //podobnie dla x→−∞ |
| | ex | |
Wyraz wolny naszej aymptoty wynosi −1.
Teraz otrzymujemy równanie asymptoty ukośnej h(x)=0x−1=−1. Okazuję się, że posiadamy asymptotę
poziomą h(x)=−1