znaleźć przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji
pomocy: Potrzebuje pomocyy

ratunku
wiem co trzeba w tym zrobic, ale na tym przykładzie sie totalnie pogubiłam:(
znaleźć przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji
y=3x
2 −x−lnx
22 sty 07:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
to pokaż swoje obliczenia ... przyjrzymy im się
22 sty 07:22
pomocy: mam problem juz z sama pochodna

bo w sumie mi wychodzi cos takiego: y'=6x−1−1/x
a powinno chyba byc: y'=6x
2−x−1
no i z tego obliczam delte i x1,x2 tak? to wtedy x1=−1/3, a x2=1/2
i jak to dalej mam zrobic?
22 sty 07:30
Artur z miasta Neptuna:
Nie nie ... to co masz jest dobrze ... ale wspolny mianownik zrob i to co napisalas bedzie
Twoim licznikiem
22 sty 07:40
pomocy: czyli jaki bedzie mianownik? nie mam pojecia jak to zrobic:((
22 sty 07:42
Aga1.: y
'=0,gdy 6x
2−x−1=0
22 sty 08:35
pomocy: dziekuje

teraz z tego delte tak? x1 i x2? i jak dalej? bo mi cos nie idzie:(
22 sty 08:44
Aga1.:

Miejsca zerowe pochodnej dobrze policzone i to są punkty podejrzane o ekstremum.
Teraz rozwiąż nierówność y
'>0⇔x(6x
2−x−1)>0
Oraz y
'<0
Na podstawie wykresu podaj odp.
22 sty 08:54
pomocy: Tak wychodzi, że funkcja rośnie od (1/3; ∞)? w odpowiedziach mam, że mu wyjsc, ze rośnie w
przedziale od (1/2;∞), a maleje w przedziale (0;1/2) tylko, że mi tak nie wychodzi
22 sty 09:00
Aga1.: Trzeba pamiętać,że x>0.
Rośnie tam, gdzie pochodna przyjmuje wartości dodatnie, czyli
| | 1 | | 1 | |
( |
| , ∞), a maleje, tam gdzie pochodna jest ujemna, czyli (0, |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
ymin=3*( |
| )2− |
| −ln |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
22 sty 09:17
pomocy: a jeszcze ostanie pytanie, ile wynosi ln1/2?
22 sty 09:26
Aga1.: Tak zostaje, bo to jest liczba niewymierna
22 sty 09:33
pomocy: a jeszcze asymtote z : 1/ex−1
D: R/{0}? czyli nie ma asymptot pionowych? bo wychodzi 0.
a jak z ukośna?
22 sty 09:35
Aga1.:

| | 1 | |
f(x)= |
| , o takiej funkcji mowa? |
| | ex−1 | |
22 sty 16:20
pomocy: tak o takiej
22 sty 19:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to widzisz na rysunku (16:20) że jest asymptota pionowa

poziome (szczególny przypadek ukośnej) także są
22 sty 19:35