Wartość bezwzględna
shekente: Wracam z zadań+rozwiązań
|2−
√3|=
Znam rozwiąnie(
https://matematykaszkolna.pl/strona/1091.html) , mam przed sobą opisy zbiorów,
ale DLACZEGO rozwiązanie jest takie, a nie inne?
Sto buziaków dla tego kto mi wytłumaczy...
i pewien inspirujący cytat. Promise!
22 sty 02:02
krzysiek: proste pytania są najcięższe...

rozwiązaniem jest 2−
√3 dlatego, że
√3 ≈1,73
czyli 2−
√3>0 przez co nie zmieniamy znaku, po prostu opuszczamy moduł
22 sty 02:10
Piotr:
przecież tam jest wytlumaczone. nie wiem czego jeszcze oczekujesz. 2 jest wieksze od √3
dlatego nie zmieniasz znaku i opuszczasz wartość bezwzględną bez zmian.
22 sty 02:10
shekente: Pierwszy już rozumiem.
A drugi?
|3
√2−5|= nagle pojawia się minus przed nawiasem. Nawiasem? Dlaczego tam jest nawias.
To z jakiegoś wzoru (mam przed sobą ich opisy, ale jeszcze nie rozumiem)
A na końcu −3
√2+5 zamieniają się miejscami
Wiem, że dla was moje pyt mogą wydawać się śmieszne
22 sty 02:43
krzysiek: http://upload.wikimedia.org/math/8/e/8/8e83dfd634d0053d16af5f4e8d1abf52.png 
to jest definicja wartości bezwzględnej
czyli najpierw sprawdzasz ile to jest (tak mniej więcej) 3
√2−5
√2≈1,41
czyli całość: 3
√2−5 ≈ 3*1,41 − 5 = −0,77 < 0
czyli mamy | −0,77 | więc patrzysz na definicje i a<0 więc rozwiązujesz wg drugiego przypadku
czyli:
dla a<0 |a| = − a
| 3
√2−5 | = −(3
√2−5) = −3
√2+5 = 5 − 3
√2
22 sty 02:50
shekente: Ok. Jest 3:00 nad ranem, a ja rozwiązuje zadania z matmy.
Mój matematyk uznałby to niezły żart.
Ale spokojnie, wracam w objęcia Morfeusza.
Drogi Krzyśku
Żona Ein steina za pyta na, czy rozumie teorię względności, odpowiedziała:
− Nie. Ale znam mo jego męża i wiem, że można mu ufać.
Hope you like it!
22 sty 03:05
krzysiek: noc najlepsza do rozwiązywania zadań

jeszcze tu fizyka

do środy musze wryć pół książki z fizy do egzaminu
22 sty 03:18
shekente: "czyli mamy | −0,77 | więc patrzysz na definicje i a<0 więc rozwiązujesz wg drugiego przypadku
czyli dla..."
Ale skąd ta definicja?!
25 sty 01:11