granica
aleks: Wyznacz granicę ciągu (−1)n2n−1 gdzie n→∞
22 sty 00:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
z tw. o trzech ciągach skorzystaj
lub tw. o granicy an*bn
gdzie an −> 0 , bn ograniczony
22 sty 00:29
krzysiek: zero

pare dni temu była identyczna rozwiązywana tutaj jak dobrze pamiętam

licznik to zawsze 1 lub −1
mianownik rozbiega do nieskończoności
czyli [liczba/
∞] = 0
22 sty 00:30
aleks: jak z tw. o trzech ciagach ?
22 sty 00:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak to jak ... tworzysz dwa ciągi ... an i bn
aby:
an≤to co liczysz≤bn
takie że lim an = lim bn
wtedy lim tego co liczysz = lim an = lim bn
wystarczy trochę głową ruszyć a znajdziesz te dwa ciągi
22 sty 00:35
aleks: to powiedz jak wyglada an i bn ?
22 sty 00:37