Geometria
krzysiek: którą nierówność spełnia kąt alfa między płaszczyznami: 3x−2y+2z+2=0 oraz −2x+y−2z+4=0
α≤0
30<α≤45
45<α≤60
60<α≤90
90<α
starałem się to zrobić tak:
wyznaczam wektory normalne płaszczyzn czyli n
1=[3,−2,2] oraz n
2=[−2,1,−2]
| | n1◯n2 | |
następnie obliczam cos(α) = |
| |
| | |n1| |n2| | |
jeżeli się nie pomyliłem w obliczeniach (mam taką nadzieję, bo sprawdzałem) to dostaję:
jak dalej to rozbić? jest to wartość blisko jedynki, strzelam, że 0−30 będzie dobrym
przedziałem, jednak dobrze by było, gdyby ktoś pomógł mi to jakoś zapisać, rozwiązać do
końca/sprawdzić wcześniejszy tok myślenia
22 sty 00:20
krzysiek: ktoś z obecnych ma jakiś pomysł?
22 sty 01:08
krzysiek: up
22 sty 13:55
Janek191:
I 3*(−2) + (−2)*1 + 2*(−2) I
cos α = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
√9 + 4 + 4 * √4 + 1 + 4
I − 6 − 2 − 4 I
= −−−−−−−−−−−− =
√17 * √9
12
= −−−−−−− = 4/√17 ≈ 0.9701
3 √17
więc α ≈ 140
=================
22 sty 14:45
Janek191:
I 3*(−2) + (−2)*1 + 2*(−2) I
cos α = −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− =
√9 + 4 + 4 * √4 + 1 + 4
I − 6 − 2 − 4 I
= −−−−−−−−−−−− =
√17 * √9
12
= −−−−−−− = 4/√17 ≈ 0.9701
3 √17
więc α ≈ 140
=================
22 sty 14:46
krzysiek: wielkie dzięki za pomoc
22 sty 14:56