PW: To pochodna ilorazu, wiec cierpliwie stosując odpowiedni wzór − policzysz.
Jeżeli jesteś leniwy (to dobry zadatek na matematyka), przeprowadź dyskusję, że można podzielić
licznik i mianownik przez sintcost.
W mianowniku jest 2sin2t=2
.2sintcost, a więc po tym dzieleniu będzie w mianowniku 4, a w
liczniku
| sint | | cost | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| + |
| , czyli |
| sintcost | | sintcost | | cost | | sint | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(t) = |
| ( |
| + |
| ) |
| | 4 | | cost | | sint | |
− to też ilorazy, ale pochodne liczy się w pamięci, a przynajmniej szybciej..