zad
OLA: całka przez podstawienie/części

mam z tym niemały problem
ln
2x
∫ −−−− dx
x
2
ma wyjść −
1x(ln
2x+2lnx+2)+C
jak powinnam to rozłożyć?
21 sty 22:52
OLA:
21 sty 23:36
OLA:
22 sty 15:36
Janek191:
ln2 x ln2 x ln x
∫ −−− dx = − −−−− + 2 ∫ −−−− dx =
x2 x x2
ln2 x ln x 1
= − −−−− + 2 *[ − −− − −−− ] + C =
x x x
1
= − −− *[ ln2 x + 2 ln x + 2 ] + C
x
1
f(x) = ln2 x , g '(x) = −−−−
x2
1
g(x) = − −−−
x 1
f ' (x) = [ ln2 x ] ' = 2*ln x * −−−
x
22 sty 17:46
Janek191:
Coś ze znakami nie jest w porządku.
Powinno być − w II wierszu
ln x 1
[ − −−− − −−− ]
x x
i tak było , tylko się przesunęło.
22 sty 17:53