a
Bohonos: | | ⎧ | −2x+1 dla x € (−∞,−2) | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 3x − 18 dla x € <2,+∞) | |
Mimo wszelkich prób nie potrafię tego rozwiązać, mogę poprosić, aby ktoś to rozwiązał?
Pozdrówkaa
21 sty 22:14
Bohonos: Pytanie: WYZNACZ WSZYSTKIE MIEJSCA ZEROWE FUNKCJI
21 sty 22:14
krystek: 1 m zerowe
21 sty 22:22
PW: A między −2 i 2 nie jest w ogóle określona, czy zjadło kawałek definicji?
21 sty 22:22
Eta:
| | 1 | |
1/ −2x+1=0 ⇒ x= |
| ∉ (−∞, −2) −−− czyli nie jest miejscem zerowym |
| | 2 | |
2/ 3x−18 =0 ⇒ x=6 ∊ <2,
∞) −−−− czyli jest miejscem zerowym
odp: f(x) ma tylko 1 miejsce zerowe
21 sty 22:25