Nierówności cd.2
Kawonowy ^^: Nierówności cd.2
a)4x2−x−7<0
4x2−x−7=0
Δ=−111
x∊R
b)(5−x) (3x−2)
5−x=0 3x−2=0
5=x x=2/3
x∊(5,2/3)
prosze o sprawdzenie i czy w tym drugim ramiona są do góry jeśli tak to dlaczego?
jak zaczać to równanie −x(3x−5)<0
21 sty 22:13
Kawonowy ^^:
21 sty 22:18
Ajtek:
W pierwszym masz błąd w Δ.
W drugim nie wiadomo jaka jest nierówność.
Trzecie:
−x(3x+5)<0
Ramiona w dół ponieważ −x*3x=−3x
2
Zatem x∊(......
21 sty 22:19
bezendu: źle policzyłeś deltę kolego w przykładzie a
Δ=(−1)2−4*4*(−7)=113
21 sty 22:19
zombi: odnośnie −x(3x−5)<0
x1=0 x2=53
Ramionka w dół, bo przy x2 ujemna liczba
21 sty 22:20
Kawonowy ^^: dzieki
21 sty 22:22