ciagi arytmetyczne
jessi: OBlicz sumę wyrazów ciągu arytmetycznego:
2913+ 2823+28+....+1713
21 sty 22:04
Ajtek:
Popraw treść zadania.
21 sty 22:07
jessi: 29 i 1/3 + 28 i 2/3 + 28 + ... 17 i 1/3
21 sty 22:09
Ajtek:
Chociaż nie, źle spojrzałem, przepraszam

.
a
n=a
1+(n−1)*r
I liczysz

.
21 sty 22:09
Ajtek:
| | 1 | |
a1=29 |
| oczywiście  . |
| | 3 | |
21 sty 22:10
Eta:
| | 2 | | 1 | | 1 | |
r= − |
| , a1= 29 |
| , an= 17 |
| , n= 19 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | a1+an | | 1 | |
S= |
| *19 =......... = 443 |
| |
| | 2 | | 3 | |
21 sty 22:13
Ajtek:
Dobry wieczór
Eta
21 sty 22:16
Eta:
Dobry, dobry
21 sty 22:18
Ajtek:
U mnie śnieżny, o taki
21 sty 22:20
Eta:
"zima ma to do siebie.... że śnieg pada"
21 sty 22:21
jessi: Jak obliczyć r

Że wyszło −
23
21 sty 22:22
Eta:
a2−a1=r ⇒ r= .......
21 sty 22:22
21 sty 22:23
jessi: dziekuje ! : )
21 sty 22:24
Ajtek:
Jaka zima
Eta, toż to styczeń jest
21 sty 22:24