równania trygonometryczne
kasia: Rozwiąz ponizsze przykłady:
a)1+sin2x = cos 2x
b) 2sin2x + 2sinx = 2cosx +1
c) 2sin
2x − sin
2 2x = cos
2 2x
d) sin5x +sin3x = 0
e) cos8x +cos2x = 0
Proszę pomóżcie

!
PW: We wszystkich?
Zrobię np. c) Znane są wzory, prawdziwe dla wszystkich x∊R:
sin2x=2sinxcosx
cos2x=cos
2x−sin
2x
Równanie ma więc postać
2sin
2x− (2sinxcosx)
2 = cos
2x−sin
2x
2sin
2x− 4sin
2xcos
2x = cos
2x−sin
2x
3sin
2x = cos
2x+4sin
2xcos
2x
3sin
2x = cos
2x(1+4sin
2x)
Z "jedynki trygonometrycznej cos
2x=1−sin
2x, a więc
3sin
2x = (1−sin
2x)(1+4sin
2x).
Dla ułatwienia rachunków podstawmy sin
2x=t, z własności funkcji sinus wynika, że t∊<0,1>
3t = (1−t)(1+4t)
3t = 1+3t−4t
2
4t
2=1
Z uwagi na założenie bierzemy pod uwagę tylko pierwiastek dodatni, co oznacza że
czyli
| | √2 | | √2 | |
sinx=− |
| lub sinx= |
| |
| | 2 | | 2 | |
To już sama rozwiążesz.