matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja wykładnicza i logarytmiczna
KGN:
Dane są zbiory: A={x : x∊R ⋀ |2
x
− 1| < 3}
log
2
3 + 2
B={x : x∊R ⋀ xlog
3
4 + x ≥
}
log
2
3
Wyznacz zbiór A∩B
21 sty 21:58
pigor:
...np. tak : A : |2
x
−1|<3 ⇔ −3< 2
x
−1< 3 ⇔ −2< 2
x
< 2
2
⇔ x< 2 ⇔
x∊(−
∞
;2)
log
2
3+2
log
2
3+log
2
2
2
B : xlog
3
4+x ≥
⇔ x(log
3
4+1) ≥
⇔
log
2
3
log
2
3
log
2
3+log
2
4
log
2
12
⇔ x(log
3
4+log
3
3) ≥
⇔ xlog
3
12 ≥
⇔
log
2
3
log
2
3
⇔ xlog
3
12 ≥ log
3
12 /: log
3
12 >0 ⇔
x≥ 1
⇔
x∊<1;+
∞
>
, to stąd A∩B= (−
∞
;2)∩ <1;+
∞
) ⇔
A∩B = <1;2)
− szukane rozwiązanie . ...
21 sty 23:52
T:
n−ty raz już to tutaj zapodaje ... ciągle pod innym nickiem ... i ciągle coś innego w definicji zbioru B
https://matematykaszkolna.pl/forum/181081.html
https://matematykaszkolna.pl/forum/181338.html
22 sty 00:01