czy ktoś wie jak to rozpisać ?
Ania: 1/x = (1/x+6) + (1/3x)
7 cze 13:23
Basia:
1x = 1x+6+13x
tak to ma być ?
i co z tym zrobić ? rozwiązać równanie ?
7 cze 13:26
asa: tak i nie wiem jak rozwiązać to równanie
7 cze 13:31
Basia:
najpierw założenia
mianowniki muszą być ≠0
x≠0 ∧ x+6≠0
x≠0 ∧ x≠−6
1x+6+13x−1x=0
sprowadzasz do wspólnego mianownika 3x(x+6)
3x3x(x+6)+x+63x(x+6)−3(x+6)3x(x+6)=0
3x+x+6+3(x+6)3x(x+6)=0
ułamek = 0 ⇔ licznik = 0
3x+x+6+3(x+6)=0
4x+6+3x+18=0
7x+24=0
7x=−24
x=−247
rozwiązanie nie jest sprzeczne z założeniem
czyli równanie ma jedno rozwsiązanie
x=−247
7 cze 13:39
Bogdan:
A liczyłem na to, że rozwiązanie zadanie
[18089 sama dokończysz, a widzę, że się
przeliczyłem.
7 cze 13:40
7 cze 13:40
Basia: pomyliłam znaki
ma być
3x+x+6−3(x+6)=0
4x+6−3x−18=0
x−12=0
x=12
7 cze 13:48
Ania: dzięki wielkie
7 cze 14:08