Obwód trapezu....
Foszt: Obwód trapezu równoramiennego opisanego na kręgu wynosi 120cm. Oblicz długości boków tego
trapezu wiedząc ze stosunk długosci jego podstaw wynosi 2:3.
7 cze 13:17
Basia: Pomagam
7 cze 13:20
Basia:
a,b − podstawy trapezu
c − ramię trapezu
a+b+2c=120
jeżeli trapez jest opisany na okręgu to sumy długości przeciwległych boków są równe
czyli
a+b = c+c
a+b=2c
2c+2c=120
4c=120
c=30
a+b+60=120
a+b=60
ba = 23
b = 23a
a+23a=60 /*3
3a+2a=180
5a=180
a = 36
b=23*36=2*12
b=24
7 cze 13:25
Foszt: Tylko mam jedno pytanie dlaczego jest 2c +2c

skąd się to wzieło
7 cze 13:31