.
krasula: oblicz za pomocą różniczki:
log(10.08)
21 sty 21:27
MQ: f(x)≈f(x0)+(x−x0)*f'(x0)
u ciebie x=10,08, x0=10
21 sty 21:31
krasula: wychodzi mi 10
21 sty 21:36
krasula: czy to dobrze
21 sty 21:37
MQ: Nie
21 sty 21:39
krasula: to ile
21 sty 21:40
MQ: Na kalkulatorze wychodzi 1,003, więc i tobie powinno wyjść coś koło tego.
21 sty 21:41
krasula: nie wiem w jaki sposob ma mi tyle wyjśc:(
21 sty 21:47
MQ: Sprawdziłem, tyle wychodzi.
Trzeba policzyć pochodną z log(x) i podstawić do wzoru.
21 sty 21:50
krasula: a czy mógłbys mi to rozpisac
21 sty 21:51
MQ: A co tu jest do rozpisywania

Dałem ci gotowy wzór −− trzeba tylko podstawić x
0 i x
Jaka ci wyszła pochodna z log(x)
21 sty 21:54
krasula: w ogole nie umiem tego obliczyc
21 sty 21:58
MQ: log(x) to logarytm dziesiętny
z tablic matematycznych możesz się dowiedzieć, że:
oraz
(ln(x))'=U{1]{x}, więc:
Twój wzór wygląda więc następująco:
| | 1 | |
log(x)≈log(x0)+(x−x0)* |
| |
| | x0*ln(10) | |
Jak sobie wszystko ładnie podstawisz, to ci wyjdzie.
x
0=10, a x=10,08 u ciebie.
21 sty 22:05
21 sty 22:06
krasula: dziękuję
21 sty 22:06
krasula: moje obliczenie wygląda tak:
log(x)= 1+(10.08−10)*110*1
21 sty 22:12
krasula: czy tak to powinno wyglądać
21 sty 22:12