Wyrażenia algebraiczne
Bartek: Wykaż, że różnica kwadratów dwóch kolejnych liczb naturalnych (od większej odejmujemy
mniejszą) jest równa sumie tych liczb.
Niestety ani trochę nie rozumiem tego zadania... Może ktoś wytłumaczyć?
21 sty 21:21
Mila:
n, n+1 dwie kolejne liczby naturalne: suma to n+n+1
(n+1)2−n2=? (n+n+1)
L=(n+1)2−n2=(n+1−n)*(n+1+n)=1*(2n+1)=2n+1=P
cnw
21 sty 21:28
pigor: ... , niech
n, n+1 − kolejne ∊liczby naturalne (n∊N) , to np. tak:
(n+1)2−n2= (n+1−n)(n+1+n)= 1*(n + n+1) =
n +
n+1 c.n.w. . ...
21 sty 21:31