rozwiazać równość
Beniek: rozwiazać równość
sinx=sin2x
21 sty 21:17
krystek:
sinx−2sinxcosx=0
sinx(1−2cosx)=0 i dalej dasz radę.
21 sty 21:21
pigor: ... np. tak :
sinx=sin2x ⇔ sinx−2sinxcosx=0 ⇔ 2sinx(
12−cosx)=0 ⇔
⇔ sinx=0 lub cosx=
12 ⇔
x=kπ lub
x=±13π+2kπ i k∊C . ...
21 sty 21:23
Beniek: dlaczego tam jest cosx ? to z pochodnej trzeba liczyc ?
21 sty 21:25
Ajtek:
sin(2x)=2*sin(x)*cos(x), stąd to wynika.
21 sty 21:30
krystek: a znasz wzór sin2x=...?
21 sty 21:30
Ajtek:
Witam
krystek, pigor 
.
21 sty 21:30
Beniek: aa no tak ze wzoru haha tyle lat juz tego nie mialem ze zapomnialem

<wstyd>
21 sty 21:31
krystek: Ajtku, witaj po mojej dłuższej nieobecności

.
21 sty 21:32
krystek: @Beniek , wystarczyło popatrzeć.
21 sty 21:33