liczby zespolone
sikorka: obliczyc √−1 czwartego stopnia
moglby ktos to policzyc bo nie wiem czy dobrze zrobilam...
21 sty 21:15
MQ: To podaj, jak zrobiłaś.
21 sty 21:16
sikorka: wzielam ze w0 = 1(cosπ/43 +isinπ/4)
w1 =(cos π+2π/4+isinπ+2π/4)
i jeszcze w2 policzylam zwiekszAJAC o 2π i w3... ale nie wiem czy dobrze zaczelam
21 sty 21:54
Sławek:
z = −1
z = cosπ + jsinπ
|z|=1
| | π | | π | | π | | π | | √2 | |
w0 = 1*(cos |
| + jsin |
| ) = cos |
| + jsin |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | π+2π | | π+2π | | 3π | | 3π | |
w1 = 1*(cos |
| + jsin |
| ) = cos |
| + jsin |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π+4π | | π+4π | | 5π | | 5π | |
w2 = 1*(cos |
| + jsin |
| ) = cos |
| + jsin |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | π+6π | | π+6π | | 7π | | 7π | |
w3 = 1*(cos |
| + jsin |
| ) = cos |
| + jsin |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
21 sty 22:30
21 sty 22:32
21 sty 22:40
Janek191:
√ −1 = i
więc
z = i = 1* ( cos π/2 + i sin π/2)
czyli α = π/2
zatem
z0 = cos [( π/2 + 0*2π)/4 ] + i sin [ ( π/2 + 0*2π)/ 4 ] = cos π/8 + i sin π/8
z1 = cos [ ( π/2 + 2π)/4 ] + i sin [ ( π/2 + 2π)/ 4] = cos (5/8)π + i sin (5/8)π
itd.
21 sty 23:15
Janek191:
Trzeba było obliczyć 4√ −1 , a ja obliczyłem 4√ √−1 = 4√ i
21 sty 23:25
Janek191:
Trzeba było obliczyć 4√ −1 , a ja obliczyłem 4√ √−1 = 4√ i
21 sty 23:27
sikorka: a w
o
bo jak to jest dobrze to mam chyba dobrze tylko ja jaeszcze W
o policzylam
21 sty 23:53