Prosze o pilną pomoc
Balu: Prostokąt ABCD którego obwód wynosi 10 cm jest podobny do prostokąta o bokach długości 6 cm i 8
cm . Oblicz pole prostokąta ABCD.
7 cze 13:09
Basia: Pomagam
7 cze 13:09
Balu: Czekam na rozwiązanie Basiu
7 cze 13:11
Basia:
L
1 = 10
L
2 = 2*6+2*8 = 12+16=28
| | L1 | |
▭1 ~ ▭2 w skali s= |
| = 1028 = 514 |
| | L2 | |
stąd
a
1 =
5*614=
5*37=
157
b
1 =
5*814=
5*47=
207
P
1 = a
1*b
1 =
157*
207 =
30049
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
można też inaczej
P
2 = 6*8 = 48
| | 52*48 | | 25*4*12 | |
P1 = |
| = |
| |
| | 142 | | (2*7)2 | |
| | 25*4*12 | | 25*12 | | 300 | |
P1 = |
| = |
| = |
| |
| | 4*49 | | 49 | | 49 | |
7 cze 13:18