sin(x+y).
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć to zadanie, krok po kroku? Bardzo proszę!
Pozdrawiam!
21 sty 21:07
Mila:
(**) sin(x+y)=sinx*cosy+siny cosx
Musisz obliczyc siny i cosx z jedynki trygonometrycznej
sin2x+cos2x=1 i x jest kątem III ćwiartki, cosx jest ujemny
−4
(
)2+cos2x=1
5
16
9
cos2x=1−
=
25
25
3
cosx=−
5
sin2y+cos2y=1 i y jest kątem I ćwiartki, siny jest dodatni
9
sin2y=1−
25
3
siny=
5
Teraz podstaw do wzoru (**)
21 sty 21:24
pic: Aha, teraz rozumiem, ale np:
9
cos2x =
25
ma dwa rozwiązania:
3
3
cosx =
lub cosx = −
5
5
rozumiem że tą pierwsza odpowiedź odrzucamy z dopiskiem "nie należy do przedziału"?