Proszę o szybką pomoc! PILNE!
Natalia: 1. Daną funkcję y = 3x2 + 6x – 9 przedstaw w postaci iloczynowej ( o ile istnieje).
2. Rozwiąż nierówność (x + 5)(x+ 1)(1 – 2x)(x−3) > 0
1. Rozwiąż równanie X2 − 2X + 3 = 0
2. Rozłóż wielomian nas czynniki metodą grupowania wyrazów W(X) = 7X3 + 2X2 − 21X − 6
3 Naszkicuj okrąg o równaniu x2 + y2 − 4x + 6y + 4 = 0
21 sty 20:53
bezendu: 2) 7x
3+2x
2−21x−6
x
2(7x+2)−3(7x+2)
(7x−2)(x
2−3)
(7x−2)(x−
√3)(x+
√3)
1) 3x
2+6x−9
Δ=6
2−4*3*(−9)=144
√Δ=12
y=3(x+3)(x−1)
1) rozwiąż równanie x
2−2x+3=0
Δ=2
2−4*1*3=−8 brak rozwiązania
21 sty 20:59
pigor: ... lub tak : 2. Rozwiąż nierówność (x + 5)(x+ 1)(1 – 2x)(x−3) > 0
(x+5)(x+1)(1–2x)(x−3) > 0 / : (−2) ⇔ (x+5)(x+1)(x−
12(x−3) < 0 i rysujesz oś Ox ;
na niej 4 kółeczka otwarte kolejno −5,−1,
12 ,3 ; rysujesz "falę" od góry z prawej
strony i odczytujesz rozwiązanie (to co na dole) ⇔
x∊(−5;−1)U(12;3} . ...
21 sty 21:18
pigor: ..., np. tak :
3)
x2+y2−4x+6y+4=0 ⇔ x
2−4x+4 + y
2+6x+9= 9 ⇔
(x−2)2+(y+3)2=32 , więc
narysuj sobie teraz szukany okrąg o środku
S=(2,−3) i promieniu
r=3 . ...
21 sty 21:27
Natalia: Dzięki
21 sty 22:38