Wykaż, że funkcja f(x) = x^4 - 6x^2 + 11 ......
Adam: witam, mam z tym wielki kłopot, zechciał by ktoś z Państwa to rozwiązać? Bardzo będę wdzięczny,
serdecznie pozdrawiam, Adam.
Wykaż, że funkcja f(x) = x4 − 6x2 + 11 ma wszystkie wartości nie mniejsze niż 2.
oraz
Wykaż, że funkcja f(x) = x4 − 6x2 + 11 ma wszystkie wartości ujemne.
21 sty 20:51
Mila: 1) x4 − 6x2 + 11 ≥2
x4−6x2+9≥0⇔
(x2−3)2≥0 nierówność prawdziwa dla x∊R
2)
Chyba nieujemne? a nawet dodatnie
x4 − 6x2 + 11 =
f(x)=x4−6x+9+2=(x2−3)2+2>0 , bo (x−3)2≥0 dla x∊R
21 sty 21:14