pochodna + granica
jok:
lim ( (x−1)
2 ) x−> 1 = 0
lim (lnx) x−> 1 = 0;
| | 0 | |
[ |
| ] << de l'Hospital [H] |
| | 0 | |
pochodna (x−1)
2 = 2*(x−1) *1
iloraz pochodnych:
| | | | 1 | | 2*1(x−1)* lnx − (x−1)2* |
| | | | x | |
| |
f'(x) = |
| |
| | lnx*lnx | |
| | ∞ | |
lim ( f'(x) ) x−>1 = ciągle będzie [ |
| ] |
| | ∞ | |
gdzie robię błąd?
21 sty 20:38
MQ: Błąd robisz w tym, że liczy się osobno pochodną licznika i osobno pochodną mianownika i bada
się jak zachowuje się w granicy iloraz tych pochodnych.
| | f(x) | | f'(x) | |
Czyli badasz nie ( |
| )' lecz |
| |
| | g(x) | | g'(x) | |
21 sty 20:41
Krzysiek: korzystając z tej reguły nie liczysz pochodnej ilorazy a osobno pochodną licznika i mianownika
i przechodzisz do granicy czyli liczysz granicę:
21 sty 20:42
pigor: tu nie liczysz pochodnej ilorazu , tylko
liczysz pochodną licznika ; pochodną mianownika i ...

patrzysz czy już możesz podstawić x=1
do licznika i mianownika ; jeśli tak to masz granicę i koniec; a jeśli nie , to dalej
różniczkujesz osobno licznik i osobno mianownik i ...

patrzysz, czy ... już
21 sty 20:47
jok: de l'Hospital, czyli pochodna 1 stopnia i patrze co się dzieje.
| | (x−1)2 | | 2(x−1)*1 | | 2x(x−1) | |
czyli f'(x) = |
| = |
| = |
| = 0, w odpowiedziach jest 1, |
| | lnx | | 1/x | | 1 | |
dalej pochodnej nie ma A' = 0; przez 0 sie nie dzieli.
21 sty 20:55
jok: "badam" przy lim x−> 1
21 sty 20:57
21 sty 21:05
jok: to oznacza, że błąd w książce?
21 sty 21:20
MQ: Na to wychodzi
21 sty 21:22