Rozwiąż równanie
monia: Rozwiąż w liczbach całkowitych równanie (x2 + 1)(y2 + 1) = ( x + y )2 + 1
21 sty 20:38
Janek191:
( x2 + 1 )*( y2 + 1) = ( x + y)2 + 1
1) Para liczb x = 0 i y = 0 spełnia to równanie
2) Para x = 0 i y − dowolna liczba całkowita spełnia to równanie
3) Para x − dowolna liczba całkowita i y = 0 spełnia to równanie
x ≠ 0 i y ≠ 0
x2 *y2 + x2 + y2 + 1 = x2 + 2 xy + y2 + 1
x2 *y2 = 2 x y / { xy
xy = 2
4) x = 1 , y = 2
5) x = 2, y = 1
6) x = − 1, y = − 2
7) x = − 2, y = − 1
Odp. Pary liczb : ( 0; 0),( 1 ; 2),(2;1),(−1; −2), (−2; −1) ,( x; 0),( 0; y)
x , y − dowolne liczby całkowita
========================================================
21 sty 21:40
Janek191:
( x2 + 1 )*( y2 + 1) = ( x + y)2 + 1
1) Para liczb x = 0 i y = 0 spełnia to równanie
2) Para x = 0 i y − dowolna liczba całkowita spełnia to równanie
3) Para x − dowolna liczba całkowita i y = 0 spełnia to równanie
x ≠ 0 i y ≠ 0
x2 *y2 + x2 + y2 + 1 = x2 + 2 xy + y2 + 1
x2 *y2 = 2 x y / { xy
xy = 2
4) x = 1 , y = 2
5) x = 2, y = 1
6) x = − 1, y = − 2
7) x = − 2, y = − 1
Odp. Pary liczb : ( 0; 0),( 1 ; 2),(2;1),(−1; −2), (−2; −1) ,( x; 0),( 0; y)
x , y − dowolne liczby całkowite
========================================================
21 sty 21:42