Udowodnij,ze a=b jesli:
Nie zdam: Witam, mógłby mi ktoś pomóc z tym zadaniem na udowodnianie?
Założenia:
a≠0 b≠0 a/b + b/a = 2
Teza:
a=b
Próbowałem zacząć od zwykłego przekształcania wzoru z założenia, jednak tak mi nie wychodzi,
mógłby mi ktoś powiedzieć chociaż od czego zacząć?
21 sty 20:37
MQ: Pomnóż obie strony przez ab.
21 sty 20:39
Eta:
Dowód:
a
2+b
2=2ab
a
2−2ab+b
2=0
(a−b)
2=0 ⇒ a=b
c.n.u
21 sty 20:40
Nie zdam: Dziękuje, robiłem podobnie, tylko zamiast zrobić 2ab, wyszło mi 2+ab >.<. Dzieki
21 sty 20:44
21 sty 20:46